Čistím své tělo: očista střev
Aby tělo dobře fungovalo, potřebuje nejen pohyb, ale i udržovat v čistotě. Nemám na mysli obvyklou hygienu sprcha + zuby (abych dobře vypadal), ale čistotu vnitřní (abych dobře fungoval). Jednou z hlavních příčin stárnutí je intoxikace těla, ať už jde o neodplavené toxiny, které vylučují tělesné buňy nebo o hnilobné kvašení zbytků potravy ve střevech, kde zůstaly nevyloučeny trčet. Pravidelné tělesné očisty by měly být samozřejmostí, tím spíš, že na nich zpravidla není nic obtížného. Za královnu očist považuji očistu střevní, protože od stavu střev se odvíjí samočisticí i samovyživovací schopnost těla jako takového. I proto se očista střev provádí vždy jako první, předtím, než se pustíte do jakékoli očisty jiné (myšleno v případě, že jste tělo dlouho nečistili). Naplánujete-li sérii očist, i tehdy by byla chyba nezačít tou střevní. Proto s ní začínáme i v naší SEXY škole a mohu-li doporučit, hned si ji i rovnou udělejte.
anesená střeva (ne)fungují podobně jako zanesený odpad. Co má odtékat, neodtéká a celé to nehezky zapáchá, hnije. Střeva jsou jakýmsi potrubím našeho těla, které plní v principu dvě funkce:
- odvádí z těla zbytky žaludkem zpracované potravy
- svými stěnami vstřebávají do těla živiny v potravě obsažené
Je asi jasné, že zanesená střeva plní obě funkce špatně. Nejenže je jejich průchodnost snížená, ale zanesené stěny střev se vůbec nedostanou do kontaktu s důležitými látkami, které tak namísto do těla vyjdou ven. Hodnotu potravin spláchnete do záchoda.
Stručně a prakticky
Nechci plnit roli encyklopedie, články o očistách chci pojmout prakticky: zaměřit se na to podstatné a praktické. Půjdu tedy rovnou k věci, ale máte-li chuť se o střevech, jejich činnosti, protížích spojených s jejich zanesením a třeba i o očistách a kontraindikacích dozvědět podrobnosti, použijte Google a najdete vše, co potřebujete.
Pozor na „laciné zdroje“, takovou tu internetovou „tichou poštu“ neboli stránky, které krmí lidi kdejakým nesmyslem. Poznáte je obvykle snadno tak, že jsou neosobní, je na nich kupa reklam a články nemají ani jméno autora, ani neodkazují na žádný konkrétní zdroj. „Návody“ na nich pak bývají nekonkrétní a neúplné. Od toho doporučuji držet ruce pryč.
UPOZORNĚNÍ: Nejsem lékař a nechci si na něj ani hrát. Máte-li zdravotní potíže, vyhledejte odborníka, nechte se vyšetřit. Očisty provádějte na svou vlastní zodpovědnost. Já zodpovídám jen za to, že to, co zde píšu, funguje relativně zdravému člověku a není pro něj nijak nebezpečné. Jde mi o kvalitní systém péče o tělo, nikoli o medicínu.
Je dobré vědět, že se střeva čistívají v principu dvěma způsoby:
- směrem odspodu = např. klystýrem
- směrem odshora = např. očistou zvanou shankhaprakshalana (čte se „šankaprakšálana„, název se často různě komolí, já jsem použil anglický přepis); této očistě říkám po česku „šanka“ a budu ji tak nazývat i zde
Proč doporučuji šanku
Šanku praktikuji proto, že mi přijde přirozenější i logičtější. Namísto abych si plnil střeva konečníkem, dělám to tak, jak jsem na to přirozeně uzpůsobený — pitím. Výhodu vidím i v tom, že očista tímto způsobem zasáhne na rozdíl od klystýru celý trávicí systém.
Dnes existuje i řada jiných, moderních očist, využívajících koncentráty a jiné preparáty. Jsem ale založením přírodní člověk, svou cestu vidím ve vztahu k ní a jejím zdrojům v podobě, v jaké nám je nabízí. I to je důvod, proč má cesta (a tudíž i cesta SEXY školy) vede přes energie, myšlenky, podvědomí — tedy zdroje vlastní, na ničem a nikom nezávislé, a v případě péče o tělo s využitím zdrojů přírody především v jejich tradiční formě.
V čem šanka spočívá
Princip staletími ověřené šanky je jednoduchý: pijete nalačno slanou vodu (nebo zeleninový vývar, např. cibulový, pórkový). Sůl zajistí, že vypitá tekutina nepůjde do močových cest, ale tělo ji nasměruje do střev. Tím dojde k jejich důkladnému propláchnutí a pročištění. To je celé. Je to jednoduché, a pro tělo nesmírně užitečné, blahodárné.
Co potřebujeme

Šanka není jen o pití, jejím nezbytným zakončením musí být i očištění střev od soli. Na to nesmíme nikdy zapomenout. Abychom kompletní šanku mohli provést, stačí nám toto:
- 6 l vlažné až teplé vody
- 1,5 polévkové lžíce soli
- 1 varný sáček obyčejné rýže (bez příchutí)
- cca 50 g másla
- džbán nebo jiná větší nádoba na vodu (osvědčila se mi velká dvoulitrová termoska, udrží pití teplé, ale není nutná)
- hrnek/sklenička na pití
- záchod + toaletní papír
Jak na to krok za krokem
- šanku provádíme vždy po ránu a na lačno; zabere cca dopoledne
- před ní ani v jejím průběhu nic nejíme ani nepijeme, jen mírně slanou vodu (viz dále)
- do džbánu napustíme vlažnou až mírně teplou vodu
- přidáme sůl tak, aby jí bylo cca 1/2 polévkové lžíce na 2 litry vody
- osolenou vodu zamícháme
- nalejeme do hrnku a ten vcelku rychle vypijeme (nejde o žádné závodění, ale ani cucání, hrnek vypijeme v klidu, ale naráz nebo nadvakrát)
- po dvou až třech vypitých hrncích slané vody uděláme sérii cvičení, která pomohou vypité vodě projít střevy; ideální je postupovat podle tohoto videa; v podstatě budou stačit i první tři cviky, necítíte-li se na všechny; necítíte-li se na žádný z nich, zkuste aspoň vestoje kroužit v bocích, uklánět se do stran, rotovat v pase horní částí těla, dělat dřepy; jde o to, pomoct oblasti střev, aby se rozpohybovala
- vypijte další cca 3 hrnky slané vody
- měla by se postupně dostavit potřeba jít na záchod (na velkou); pokud ne, zkuste si zase trochu zacvičit nebo pokračujte v pití; děláte-li šanku poprvé nebo máte-li střeva hodně zanesena, může to chvíli trvat, než se potřeba jít na záchod probudí
- poté, co úspěšně zvládnete první stolici, pokračujte v pití slané vody, a sem tam si u toho i zacvičte a odběhněte na záchod; brzy z vás poteče jen voda, nejdřív špinavá, postupně čistější a čistější
- celkem byste měli slané vody vypít tak 6 litrů; nemusíte se toho vůbec bát, po první stolici se to začne celkem rychle střídat — něco vypijete, přijde potřeba jít na záchod, a tak pořád, dokud nevypijete i nevyloučíte všechnu vodu
- na konci očisty by z vás měla téct už jen čistá voda
- pozor, očista nekončí vypitím poslední vody, ale jejím vyloučením (čili zdržujte se i pak aspoň hodinku poblíž záchodu)
Důležité zakončení očisty, na které nesmíte zapomenout:
Poté, co z vás vše vypité vyteče, (přestanete cítit potřebu běhat na záchod), musíte očistu zakončit odstraněním zbytků soli ze střev (maximálně do hodiny po poslední očistné vodní stolici):
Jako alternativu můžete použít heřmánkový čaj. Určitě není rýže s rozpuštěným máslem jediným způsobem, jak zneutralizovat a odvést sůl ze sřev. Známou alternativou je pití heřmánkového čaje. Je to pocitové, já osobně preferuji rýži, protože mi chutná a vyloženě se na ni těším. Tím spíš, že už jsem toho při šance vypil dost. Řiďte se svými chutěmi a pocity.
- uvařte v čisté, ničím nesolené a nekořeněné vodě sáček rýže a mírně ji rozvařte
- horkou uvařenou rýži vysypte ze sáčku do misky
- na rýži položte cca 50 g hrudku másla, začne se teplem rozpouštět
- nechte máslo na rýži rozpustit, promíchejte je s ní
- až bude všechno máslo rozpuštěné, rýži snězte
- teprve po snězení rýže se můžete něčeho napít a pozvolna se vrátit do normálního stravovacího režimu (něčím lehkým)
Co je dobré vědět
- šanku provádějte pravidelně, klidně jednou měsíčně, doporučuji jednou za dva, minimálně 2× za rok
- četnost očist nepřehánějte, není účelem mít střeva neustále čerstvě vymytá; je potřeba, aby v nich vznikly a fungovaly mikroorganismy podporující správné trávení
- ideální den je sobota nebo neděle, kdy jste doma a v klidu; do oběda máte hotovo
- chcete-li využít přirozené podpory Vesmíru, tak ideální čas pro očistu je v době ubývání měsíce, tedy od úplňku do novoluní
- den nebo aspoň večer před očistou se stravujte lehce
- provádíte-li jinou očistu a delší čas jste střeva nečistili, nejprve proveďte šanku; zvýšíte tím účinky očisty, kterou chcete provést
- sůl v šance neplní úlohu čistidla, proto není potřeba její koncentraci přehánět; neplatí zde pravidlo čím slanější, tím důkladnější očista; sůl plní pouze roli „regulátoru toku“ = zajišťuje, aby tekla vypitá voda do střev nikoli do močových cest
- vlažná voda je účinnější než studená, podobně jako když myjete podlahu; používám dvoulitrovou termosku, do níž vždy vlažnou slanou vodu naliju a tam drží svoji teplotu; postupně vypiju tři termosky
- použijte místo vody vývar, máte-li problém slanou vodu pít; vhodný je vývar z cibule (cca 1,5 kg cibule oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a povařte cca 45 minut v 6 litrech vody; cibuli pak vyndejte třeba cedníkem a použijte druhý den třeba do guláše nebo polévky; vývar osolte 1,5 lžící soli a pijte namísto slané vody)
- po šance se zdržujte pár hodin poblíž záchodu, zbytky nevyloučené vody vás mohou bez varování nepříjemně „překvapit“
Shrnutí
- Očistu střev provádějte jako první očistu vůbec.
- Ideální frekvence cca 2 měsíce.
- Vždy nalačno.
- Není potřeba to se solí přehánět, má jen nasměrovat vodu do střev.
- Vadí-li vám pití slané vody, zkuste cibulový vývar.
- Vždy zakončete pytlíkem uvařené rýže s rozpuštěným máslem.
- Očistu si užívejte, neberte ji jako něco divného, těžkého, nebezpečného, otravného — takto o ní vůbec neuvažujte, je to vaše kámoška. Buďte jen zodpovědní s ohledem na své případné zdravotní potíže.
- Napište si termín další očisty do kalendáře. Udělejte si z toho pravidelný návyk, to by mělo nám jít především, právě to je na provádění šanky nejvíc SEXY.