Čistím své tělo: očista cév od tuku a vápníku
Jednou z nezbytných vlastností zdravě fungujícího těla je průchodnost cév. Jejich zanášením se zvyšuje krevní tlak, a to s sebou nese řadu nepříjemností. Mnoho tenkých cév se zanáší úplně, takže dochází k nedokrvování kůže, orgánů, tkání i dalších částí těla a důsledky by byly na dlouhý seznam nepříjemností s tím spojených. Nezdržujme se seznamy, pojďme si ukázat, jak jednoduše o cévy pečovat. Štamprle po ránu…
tou ranní štamprlí to myslím úplně vážně, jen namísto špiritusu budeme pít šťávu, která naše cévy vyčistí od tuku a vápníku, které se v nich běžně usazují a tím snižují jejich průtok i pružnost.
Jak na to
Na čištění cév funguje jednoduchý lektvar z citronu a česneku. Potřebovat budeme:
- 0,5 kg citronů i s kúrou (5-6 kusů)
- 3 paličky kvalitního česneku (cca 30 stroužků)
- 1 litr vody
K přípravě budeme potřebovat kromě nože a hrnce i následující vybavení:
- sítko (jemné, např. čajové)
- mixér (bohatě stačí i tyčový)
- litrovou uzavíratelnou láhev (např. PET láhev od mléka)
Citrony omyjeme a nakrájíme i s kúrou na kostky. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme cca na třetiny. V případě citronů i česneku jde o to, aby šly dobře rozmixovat. Což uděláme: citron i česnek dáme společně do mísy nebo přímo do mixéru a rozmixujeme.
Do hrnce nalijeme litr vody a přidáme kaši, která rozmixováním citronů a česneku vznikla. Dáme na plotýnku a přivedeme k varu. Krátce povaříme (stačí půl minuty), přičemž směs mícháme vařečkou, aby z hrnce nevypěnila. Přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout.
Připravíme si litrovou uzavíratelnou nádobu, např. plastovou od mléka a vychladnutý vývar do ní přecedíme. Používám k tomu obyčejné plastové čajové sítko a skleněný džbán. Pomocí naběračky nabírám z hrnce vychladnutou směs, prolívám ji skrz sítko a dnem naběračky ještě šťávu z citronovo-česnekové kaše lehce propasíruji a vyždímané zbytky vyhodím. Až mám celý obsah hrnce zcezený do džbánu, přeliju šťávu do láhve. Výsledný objem bývá necelý litr, což je přesně, kolik potřebujeme.
Jak užívat
Čisticí kúra spočívá ve vypití jedné malé štamprle (2 cl) denně před jídlem, ideálně ráno před snídaní. To deláme tři týdny, poté jeden týden pauza, a pak zase tři týdny denně. Uvedená dávka stačí na oba třítýdenní cykly (láhev s lektvarem uchovávejte v ledničce).
Každý rok proceduru zopakujeme. Používáte-li kalendář v telefonu/tabletu/počítači, je dobré si do něj uložit pravidelnou roční připomínku, že „už je zase čas“.
A jako obvykle to nejdůležitější na konec — udělejte si z očisty návyk a bavte se zdravým žitím. I když se zdravě stravujete a sportujete, očista těla by měla být samozřejmostí. Stárne jen ten, kdo se nehýbe a nečistí své tělo a mysl.
Shrnutí
- Průchodnost cév je nutná, abychom se dobře cítili, fungovali a zvládali běžné fyzické aktivity.
- Jednou ročně stačí absolvovat jednoduchou kúru spočívající v pití vývaru z citronu s česnekem.
- Dávka, kterou připravíte podle tohoto receptu, stačí na obě třítýdenní fáze očisty, mezi nimiž je týdenní pauza (usazeniny, které první čisticí fáze částečně rozpustí se uvolní, v klidu odejdou a druhá fáze pak zajistí vyleštění cév od zbytků).
- Procedutra se opakuje jedenkrát ročně, ideálně začátkem jara. Po zimě, která bývá z pohledu aktivit nejklidnější, je nástup jara ideálním časem k „úklidu“, abyste do aktivnějších období roku vstupovali ve formě.
A to je celé. Na úplný závěr jen připomenu: nezapomínejte na duchovní neboli informační rozměr všeho, co děláte. Nikdy nejde jen o to něco dělat, ale zároveň o tom vysílat ty správné myšlenky, tím se účinek násobí. Takže si každé ráno u štamprle v duchu představujte, jak vašim cévám dělá dobře.